HSP HSS
Algemeen

De uitdagingen van een HSP/HSS ondernemer

Helaas heb ik afgelopen weekend een moeilijke knoop doorgehakt. De droom om de Foto Prop Shop tot een succes te maken laat ik varen. In een persoonlijk verhaal deel ik mijn proces met je…

Het is april 2015 wanneer ik een dame leer kennen tijdens een workshop. Een aantal weken later zit ik bij haar in de praktijk, ze is namelijk coach voor mensen die hoog sensitief zijn. Vanuit mijn omgeving waren er de afgelopen jaren al wat hints gegeven dat ik de online test van Elaine Aron eens moest doen. Daar herkende ik wel wat in, maar lang niet voldoende, dus ik legde dat weer naast me neer. Maar Annelyn, de coach waar ik nu in de praktijk zat, vertelde me dat er ook een minder bekende versie van hoog sensitiviteit is: HSS, oftewel High Sensation Seeker. Toen mij werd verteld wat dat inhield was het als of ik in een spiegel keek. Een aantal punten die typerend zijn voor mij:
– Op zoek naar activiteit, nieuwe ervaringen, spanning
– Je zoekt grenzen op
– Je bent nieuwsgierig en ondernemend
– Je bent ongeduldig
– Je kan een tikkeltje eigenwijs zijn (understatement of the year)
– Je hebt moeite je gevoelige kant te erkennen (Je kan mij boos krijgen door mij ‘schattig’ te noemen)
– Je komt extravert en zelfverzekerd over (in sommige situaties werd ik zelfs arrogant genoemd)
Deze punten zijn afkomstig van de site van Sannie Alblas-Smit

 

Ik leerde dat mensen met deze versie van hoog sensitiviteit ook vaak een flinke rugzak vol met pittige ervaringen hebben en vaak al diverse malen grandioos over hun grenzen zijn gegaan (lees: burn out of overspannen). Ja, dat ben ik wel in een notendop zeg maar! Annelyn is zelf ook een HSP/HSS en dit voelde echt als thuiskomen…iemand die eindelijk op dezelfde golflengte zat als ik. Ik heb diverse gesprekken met haar gevoerd en mijzelf gaande weg weer beter leren kennen en dat was soms heel erg confronterend. Wat ik vooral waardevol vond om te leren, is het schrijven van mijn eigen handleiding.

– BALANS!! Agenda, plannen en je eraan houden. Lastige opgave voor een HSP/HSS.
– Ken je eigen grenzen. Wat is jouw balans tussen activiteit en rust?
– Acceptatie, alleen dan kun je echte rust vinden.
– Plan een herstelperiode in als je HSS kant zich uitgeleefd heeft.
– Ga de natuur in om een rustmoment te pakken.
Deze punten zijn afkomstig van de site van Sannie Alblas-Smit

Ik leerde dat het snelle schakelen, wat mijn kracht als ondernemer is, door de HSS komt. Aan de ene kant heerlijk, want hiermee kan ik klanten vaak versteld doen staan hoe snel iets is geregeld, maar aan de andere kant een struggle, want de rest van de wereld gaat soms tergend langzaam voor mij als ongeduldig type.

En bovenstaande handleiding weten en toepassen zijn twee heel verschillende dingen kan ik je vertellen. Die grenzen blijven een moeilijk punt voor mij, want als ik weer wilde nieuwe plannen heb, dan neem ik die grenzen allemaal niet zo nauw. Ik ben er ook van overtuigd dat mijn chronische hoofdpijn een gevolg is van het jarenlang overschrijden van mijn grenzen. Een pittige prijs om te betalen, maar wel een hele duidelijke alarmbel van mijn lijf ‘tot hier en niet verder’. Maar ook pijn wordt na 19 jaar onderdeel van je dagelijks leven en het is altijd weer checken bij mezelf of ik niet gevaarlijk dicht in de buurt van die grens kom. Ik kan soms zo jaloers zijn op mijn vriend…die kan gewoon een hele tijd niks doen en dan ook echt niet aan iets denken…mindemptiness noemt hij dat. Mijn hoofd gaat constant door met ideeën bedenken en over van alles en nog wat nadenken. En dat is zeker een valkuil voor mij als ondernemer.

Ik heb daardoor een hele lijst met ideeën die wachten op uitvoering. Eén daarvan heb ik eind vorig jaar opgepakt. De Foto Prop Shop lag al een tijdje op de plank, maar ik kon het idee niet loslaten. Een webshop voor bloggers waar ze alles op het gebied van fotografie voor hun blog kunnen vinden. Van accessoires om foto’s de juiste sfeer te geven tot workshops om fotografie skills te verbeteren. En ik ben dan het type ‘fuck it ik ga ervoor en als ik op mijn bek ga, nou ja dan leer ik daar ook weer iets van’. Alleen zou ik het niet gaan redden naast mijn nieuwe bedrijf Virtual Sidekick Yvonne, dus een vennoot ingeschakeld. Ook hier liep ik tegen mijn HSS kant aan dat zaken niet snel genoeg gingen naar mijn idee. Op zoek naar een andere vorm om het wel naar mijn zin te maken zorgde er gaandeweg alleen maar voor dat ik me steeds gestresster voelde. Niet alleen was het lastig om de juiste mensen te vinden, zonder een flinke lening aan te moeten gaan, maar ook mijn andere werk begon er onder te lijden. En op het moment dat er ook nog flinke hoofdpijn om de hoek kwam kijken wist ik, pas op de plaats en heel goed gaan overdenken wat wijsheid is. Zo ontzettend fijn om dan een aantal ondernemers om me heen te hebben waarmee ik kan schakelen.

Dus dat is wat er de afgelopen periode is gebeurd…rust nemen, hoofd leeg maken door alles op papier te zetten, wikken en wegen door lijstjes te maken en uiteindelijk de balans opmaken. Conclusie: hoe tof ik het idee ook vind en hoeveel potentie ik er in denk te zien, dit gaat mij niet helpen op korte termijn. Het gaat me vooral veel kosten, niet alleen financieel, maar ook mentaal en dat heb ik er niet voor over. Met een van die ondernemers kwamen we samen tot deze conclusie:

Let’s get our shit together and focus the hell out of it!!

En dat is exact wat ik ga doen. De Foto Prop Shop laat ik los, door middel van verkoop of ik sluit het helemaal wanneer er geen animo is, en ik focus me volledig op Virtual Sidekick Yvonne en de groei binnen dat bedrijf.

Niet makkelijk om mijn kindje los te laten, maar weer een goede les voor mij als HSP/HSS ondernemer; ik kan niet alles (tegelijk). En er zullen nog vele lessen volgen kan ik je garanderen, want reken er maar op dat ik dit soort acties nog vaker op mijn pad ga krijgen, dat is nou eenmaal de aard van dit beestje en dat vind ik ok.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *